Azt mindannyian tudjuk, hogy a porzsákos porszívók ideje lejárt, hiszen porózus szűrőik még a por szabad szemmel látható részeit sem tudják tökéletesen megszűrni (pedig ez csak a por 3%-a!) nem is beszélve a mikroporról. Ha belegondolunk, hogyan működik egy porszívó, rögtön láthatjuk, hogy miért van ez így. A porszívó a levegővel együtt beszívja a port egy szövet- vagy papírzsákba, de utána a levegőnek távoznia kell a zsákból, különben a zsák felrobbanna, mint egy túl nagyra fújt lufi!

porzsákos porszívó

Hogyan lehet megoldani, hogy a levegő távozzon, a por pedig bent maradjon?

Elárulom: sehogy.

A látható, tehát nagyobb méretű porszemcséket még csak-csak sikerül valahogy bent tartani, bár ha megpöcköljük egy porzsák oldalát és rávilágítunk, láthatjuk is a kiáramló port, de a mikropor esetében esély sincs rá. A mikroszennyeződések a levegővel együtt elhagyják a porzsákot, áthaladnak a motoron és hátul, a kifúvónyíláson távoznak. Ezután még 6-8 órán keresztül lebegnek a szoba légterében, hogy könnyebben belélegezhessük őket. Közben persze egy részük lerakódik a porszívó belsejében, ráég a motorra, és így keletkezik a kellemetlen „porszívószag”. Közben mi történik a porzsákban? A bent maradt por eltömíti a zsák pórusait, mivel a levegő nekipréseli a zsák falának, ezáltal a légáram lecsökken, ezzel együtt a szívóerő is. A porszívónk tehát megszűnik „port szívni”, innentől már csak fújja a port hátul.

Van egy majdnem üres porzsákunk, a porszívónk mégsem hatékony. Ilyenkor már csak ide-oda kenjük a szőnyegen a koszt, dörzsöljük egyre beljebb a szőnyegszálak közé, amíg már legalább nem látjuk. Vége a takarításnak, eltesszük a porszívót.

A porzsák a legjobb hely a baktériumok, kórokozók tenyésztésére. Sötét van, meleg, a porban rengeteg a táplálék ..., ideális táptalaj a szaporodáshoz. Szaporítjuk tehát az atkákat, penészgombákat, élősködőket, baktériumokat, majd a következő bekapcsoláskor akadálytalanul vissza is juttatjuk őket a lakóterünk levegőjébe. Még a szőnyeghez sem érünk, de a szag és vele együtt a kórokozók csak úgy áramlanak a légtérbe! És azt tudjuk ugye, hogy a mikroszennyeződéseknek a belélegzése okozza sok esetben a fejfájást, a szédülést, a tüsszögést, a bőrgyulladást, a száraz köhögést és az arra érzékenyeknél a komolyabb légúti problémák kialakulását! (asztma, krupp, pollenérzékenység, stb.)!

Néhány modern, továbbfejlesztett porszívó felhasznál még a porzsák után egy-két szűrőt is, de sajnos ezekkel is ugyanaz a helyzet, mint a porzsákkal: tudják, porózus, a levegőt át kell engednie stb. Néhány porszívó illatanyagot tesz a porzsák mögé, hogy megakadályozza a porszívószagot. Hát, próbálkozásnak nem rossz, de attól, hogy a szemeteszsákra parfümöt locsolok, az még nem lesz ibolyaillatú…, és a kosz is ott marad.

Ennél jobbak a vízszűréses porszívók, itt szűrőként a víz szerepel, megköti a por azon részeit, amit a víz képes megkötni. Ezeket a készüléket lehet megrendelni a televízióban, 1-2 dl-es víztartállyal, pár cm átmérőjű, derékszögű, gyakorlatilag tisztíthatatlan bevezető nyílásokkal, silány minőségű alkatrészekkel. Igaz a Hyla árának töredékéért, ám ez is kidobott pénz, hiszen működési idejük is csak hónapokban mérhető. Azonkívül mi van a vízben nem vagy csak részben oldódó, vagy lekötődő mikroszennyeződésekkel? Ezek szűrésére további szűrőket alkalmaznak, amik már nem különböznek a hagyományos porszívók szűrőitől, tehát innen is távozik a por egy része a kimeneti nyíláson. Ráadásul ezek a szűrők az átáramló párás levegő miatt nedvesednek és ha nem tisztítják a készüléket rendszeresen akkor a szűrők ideális táptalajul szolgálnak a penészgomba és a különböző baktériumok tenyésztéséhez. A Hepa szűrő valamivel jobb megoldás, ám azzal tisztában kell lenni, hogy az első takarítás után a Hepa szűrős készülékek levegőtisztításra már nem alkalmasak, pontosan a szűrőn lerakódott mikropor miatt. Cseréjük pedig komoly anyagi kiadással jár. Ezenkívűl számos tanulmány igazolja, hogy asztmatikus, légúti problémákkal küzdő betegeknél használatuk semmiféle hatékony eredménnyel nem jár.

A problémának a megoldása a sokkal fejlettebb, vízszűrés + szeparátor technológia, ahol a nagy fordulatszámon dolgozó szeparátor visszaveri a vízbe az ott nem lekötött szemcséket is. Így, konstrukciótól függően, a kimeneti nyíláson már csak a majdnem teljesen tiszta levegő távozik. A szeparátor technológiával rendelkező készülékek közül a HYLA az egyetlen, amely világszabadalmi védettséggel rendelkező, öntisztuló szeparátort használ, biztosítva ezzel a sokkal hosszabb működési időt és élettartamot, a mindig kiegyensúlyozott fordulatszámot és nem utolsó sorban a könnyű tisztántartást. A HYLA mindig tökéletesen tiszta levegőt bocsát ki, megszűri nem csak a szilárd, hanem a légnemű szennyező anyagokat is (lásd: ANTSZ minősítés).

A HYLA levegőtisztító, takarító és egészségmegőrző készülék is egyben!

Győződjön meg saját szemével a HYLA hatékonyságáról, kérjen ingyenes bemutatót!

FaceBook YouTube Hyla Allergy Friendly